top of page

Hoe impactcontrol zorgt voor betrouwbare duurzaamheidsinformatie

Zoals uit het vorige blog bleek is een van de grootste uitdagingen van een impactbedrijf het afleggen van verantwoording tegenover de kritische stakeholders en hen tegelijkertijd laten zien dat het bedrijf de ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. Deze grote taak vereist een waarheidsgetrouwe rapportage van de impact die de organisatie heeft.


Dit realiseer je met behulp van impact controls gericht op betrouwbare en relevantie niet-financiële (ESG) informatie.





Wat is impactcontrol?

Impactcontrol zorgt dat de niet-financiële (ESG) informatie relevant en betrouwbaar is. Dit is het echte verhaal. Impact kan positief of negatief zijn en kan betrekking hebben op zowel ecologische als maatschappelijke gevolgen. Het in kaart brengen van impact gaat om deze reden om informatie over de gehele keten van de productie: van grondstof tot eindproduct. De informatie hierover is van wezenlijk belang voor de stakeholders, zij willen immers dat het bedrijf verantwoord en eerlijk te werk gaat, zoals dat hen ook is beloofd.

“Impactcontrol zorgt dat niet-financiële (ESG) informatie relevant en betrouwbaar is. Impact kan positief of negatief zijn en kan betrekking hebben op zowel ecologische als maatschappelijke gevolgen.”

Door impactcontrol kunnen stakeholders de informatie inzien die zij nodig hebben om de activiteiten van het bedrijf te begrijpen, te vertrouwen op wat het bedrijf doet en de impact van activiteiten in te zien. Doordat de organisatie op deze manier transparant is over de impact die zij heeft, is het mogelijk beweging te krijgen in het verminderen van de negatieve impact om zo bij te dragen aan een maatschappelijk en ecologisch verantwoordelijke organisatie.


Wanneer is informatie geloofwaardig?

Het gevolg van het hebben van impactcontrol is dat de informatie die gebruikt word voor besluitvorming en verantwoording in orde is. Dit zijn enkele vragen die je kunt stellen om de kwaliteit van deze informatie te beoordelen:

  • Is er een risico dat de informatie die gebruikt wordt onvolledig of verkeerd is?

  • Krijgen de stakeholders door deze informatie een volledig beeld van de organisatie en de vooruitzichten, inclusief de risico's waarmee ze wordt geconfronteerd?

  • Zijn er onderliggende veranderingen in het meten, de waardering en methodologieën die van invloed zijn op trendanalyses en vergelijkbaarheid, die niet evident zijn voor de stakeholders en niet worden gecontroleerd op geschiktheid?

  • Zijn de informatiesystemen en governance-processen voor het vastleggen en publiceren van de informatie robuust genoeg om op te vertrouwen?

Onder al deze vragen schuilt de grote vraag: wanneer is de informatie die wij hebben over impact geloofwaardig? In traditionele termen zijn we hier op zoek naar de kwaliteit van de informatie (Starreveld) die we gebruiken om controls uit te voeren en vervolgens delen met de stakeholders.


Positieve waarde toevoegen

Om ervoor te zorgen dat de informatie die gebruikt en gedeeld wordt kwalitatief in orde is, richten we ons op de formele informatiesystemen van de organisatie. Die systemen kunnen we namelijk zelf inrichten en kunnen we ervoor zorgen dat er zo goed mogelijk input wordt geleverd om de stakeholders van de benodigde informatie te voorzien.


Het uitgangspunt van deze formele informatiesystemen is volgens Starreveld dat ‘de op te leveren informatie zoveel mogelijk moet voorzien in de informatiebehoeften’. In het geval van impactbedrijven houdt dit in dat de informatiesystemen moeten aansluiten bij het businessmodel en de strategie van de onderneming: positieve waarde toevoegen door middel van onze productie.


De informatie die wordt verzameld, gecontroleerd en uiteindelijk gedeeld geeft de stakeholders inzicht in de keuzes die gemaakt kunnen worden uit de mogelijkheden om de impact van het bedrijf te verbeteren. Op basis van deze mogelijkheden kunnen vervolgens beslissingen gemaakt worden en kunnen we sturen en bijsturen in de organisatie, zodat we niet voor grote, onplezierige financiële verrassingen komen te staan.


Het echte verhaal

Ten slotte stellen de formele informatiesystemen ons ook in staat de afnemer het echte verhaal te vertellen waar juist nu zo veel behoefte is: we leggen niet zomaar verantwoording af over onze impact, maar tonen aan dat we de informatie hierover serieus nemen en zeker willen weten dat deze klopt. En zo komen we steeds dichter bij een eerlijk verhaal en een eerlijke productieketen.

bottom of page