top of page

De uitdagingen van sustainability reporting




De uitdagingen van sustainability reporting

We staan als organisaties voor een grote uitdaging. Nu we onze levens namelijk steeds meer richten op duurzaamheid, komt dit ook steeds hoger op het prioriteitenlijstje van de organisatie te staan. We moeten ons verantwoorden tegenover de kritische consument en aantonen dat we onze maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid serieus nemen. Dit kunnen we aantonen door duurzaamheid op te nemen in de rapportages die we maken. In de rapportages laten we dan bijvoorbeeld zien hoeveel brandstof is verbruikt tijdens de productie, of wat we de grondstofleveranciers voor hun producten hebben gegeven.

“Sustainability reporting omvat het geheel aan impact dat een organisatie op de planeet en haar bewoners heeft door een bepaald product of een dienst aan te bieden.”

Wat is sustainability reporting?

Brandstofverbruik en de kostprijs van grondstoffen zijn nog redelijk eenvoudig weer te geven, maar sustainability reporting gaat verder dan dat. Sustainability reporting omvat het geheel aan impact dat een organisatie op de planeet en haar bewoners heeft door een bepaald product of een dienst aan te bieden. Dat houdt in dat bijvoorbeeld de impact die de productie heeft op de levensverwachting van betrokken medewerkers moet worden doorberekend in de rapportages.

Dit soort gevolgen van de productie is echter moeilijk in geld uit te drukken. Sustainability reporting is daarom beslist geen makkelijke taak, maar wel een noodzakelijke. We zijn de rapportages meer en meer aan het indelen op een meer duurzame aanpak. Dit lijkt soms op een proces van trial and error, maar de eerste errors hebben ons al inzichten opgeleverd die ons iets kunnen vertellen over de grootste uitdagingen die sustainabiltity reporting met zich meebrengt.


Nieuwe vorm van rapporteren

Wanneer we beginnen met sustainability reporting, is onze interne beheersomgeving nog niet ingericht op deze nieuwe vorm van besluitvorming en rapportages. Zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen, lopen we in deze beginfase van sustainability reporting nogal eens tegen een gebrek aan ondersteuning aan. Die ondersteuning kan bijvoorbeeld vanuit de overheid ontbreken, maar ook het draagvlak binnen de organisatie kan erg klein zijn. Mogelijk komt het werk dat verzet moet worden voor deze nieuwe strategie zelfs op de schouders van een enkele werknemer terecht. De interne beheersomgeving moet daarom ingericht worden op de verandering die sustainability reporting met zich meebrengt. Nu is die omgeving daar vaak nog niet op ingericht omdat financiële belangen voor humanitaire en ecologische belangen gaan en is de organisatie blind voor de sociale verantwoordelijkheid. De waarden en normen die aan de basis staan van de organisatie moeten veranderen om ruimte te maken voor sustainability reporting.

Inschatten van risico’s

Een andere uitdaging die we tegenkomen wanneer we overstappen op sustainability reporting is het inschatten van risico’s. We gaan voor het eerst aan de slag met data die we voorheen nooit zijn tegengekomen en hierdoor kunnen we zomaar voor verborgen verrassingen komen te staan zoals “the degree of estimation uncertainty in the estimates being made.” Eigenlijk moeten we door veel te doen en met onze reeds opgedane kennis goed te kijken naar de beschikbare data opnieuw leren onze data op de juiste manier te lezen. We zijn bovendien gewend te werken met algemeen geaccepteerde processen en werkwijzen. Het zal geen verrassing zijn dat die vastigheid nog ontbreekt voor sustainability reporting. Wanneer we onze controls in dit nieuwe paradigma uitvoeren, zullen we dan ook snel merken dat we hiervoor soms nog geen algemeen geaccepteerde methodologie hebben.

Pionieren

Sustainability reporting is zoals elke vorm van reporting afhankelijk van waarheidsgetrouwe informatie. Wanneer we echter zaken in onze verslaglegging opnemen die daar niet eerder in zijn opgenomen, stuiten we vaak op ongedocumenteerde processen of controls. We zijn aan het pionieren, en de weg die we bewandelen tijdens deze ontdekkingsreis is nog niet begaanbaar gemaakt. We zullen zelf ons pad moeten verduidelijken en zullen zo nu en dan ook jargon tegenkomen waarvan we de betekenis niet kennen.

Met sustainability reporting maken we een grote belofte: we beloven immers inzicht te geven in de impact die de organisatie heeft op klimaat en humanitair welzijn. Wat we hier willen voorkomen, zijn loze beloften. We moeten wel helder voor ogen hebben hoe we ervoor zorgen dat we onze beloften nakomen en hoe we kunnen meten in hoeverre we dit ook daadwerkelijk doen.

Serieus oppakken

Het zijn precies deze uitdagingen die ons soms nog tegenhouden sustainabilty reporting serieus op te pakken. Maar deze uitdagingen zijn niet onmogelijk. Ze prikkelen onze geest en kennis om alles wat we al weten op een nieuwe manier te bekijken. Sustainability reporting vraagt ons de organisatie vanaf de wortel anders in te delen: het hecht waarde aan transparantie, duidelijke communicatie, kennis van de gehele waardeketen, specifieke kennis van controls voor betrouwbare en niet financiële informatie, passende financiële kennis, een sterke samenwerking en een oprecht doel.


bottom of page